Hauskinta on vapaus

Hauskinta on vapaus

Lueskelin tänään Kauppalehti Fakta -lehdestä Arla Joensuun haastattelua free-työn tulevaisuudesta. Joensuu luotsaa Baronassa Freecreative-palvelua, joka tuo yhteen yrittäjiä ja freelancereita.

Mieleeni jäi erityisesti tämä kohta haastattelusta:

”Työntekemisen tapa muuttuu, eli vakituiset työsuhteet alkavat olla historiaa, mutta monelle free-työ on myös valinta. Valitaan olla menemättä oravanpyörään, valitaan vapaus hallita omaa työaikaa ja -tapaa. Joku valitsee tehdä vaikka mahdollisimman vähän, toinen mahdollisimman paljon. Omien arvojen mukainen elämä syntyy vapaudesta tehdä töitä itselleen sopivimmalla tavalla.”

Itselleni free-työssä parasta on juuri vapaus. Nautin siitä, että voin itse valita, millaisia duuneja teen, kuinka paljon niitä teen ja milloin. Saan pitää lomaa, kun haluan, ja voin lopettaa työt vaikkapa perjantaina aikaisemmin, jos haluan viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa.

Voin myös kieltäytyä jostakin työstä, jos se ei tunnu aivan omalta. Näin olen entistä rohkeammin tehnytkin, koska luotan, että myös niitä kivoja ja itselleni mieluisia töitä tarjotaan myös jatkossa.

Myöhemmin jutussa Arla Joensuu vastaa kysymykseen, minkä epäkohdan hän haluaisi korjata free-työtä tekevien osalta. Ensimmäiseksi hän mainitsee toimeentulon, toiseksi arvostuksen.

”(A)ikaisemmin on ajateltu, että freelancer on ikään kuin vähempiarvoinen työntekijä tai ei ainakaan samalla levelillä muiden kanssa. Tämä asenne on onneksi osin jo muuttunut, mutta edelleen haluamme olla sitä muuttamassa.”

Tämäkin pohdinta tuntui tutulta. Itse koen saavani ainakin nykyisisiltä toimeksiantajiltani riittävästi arvostusta, ja tämä näkyy myös palkkioissa. Olen kuitenkin vuosien mittaan kamppaillut sen ajatuksen kanssa, olenko yhtä arvokas kuin toimitusten vakituiset työntekijät.

Olenkin opetellut sanomaan: olen free-toimittaja ja ylpeä siitä! Ilman rautaista ammattitaitoa tässä työssä ei pärjää. Hauskinta työssä on vapaus, hyvänä kakkosena tulevat mielenkiintoiset ja vaihtelevat työtehtävät.

 

Ps. Olen saanut kirjoittaa myös viime aikoina paljon mielenkiintoisia juttuja. Linkkejä niihin löytyy täältä.

Comments are closed.